Thuisbatterijen
Sla de zon op, onze thuisbatterij maakt het mogelijk!
Waarom een thuisbatterij?
Met je zonnepanelen bespaar je ongeveer ⅓ op je elektriciteitsfactuur, omdat je ongeveer 1/3 deel van je stroom verbruikt wanneer de zon schijnt. Reken op 500-600 euro besparing per jaar.
Voeg je daar een thuisbatterij aan toe, dan bespaar je ongeveer 2/3 op je elektriciteitsfactuur, omdat je 1/3 direct gebruikt en 1/3 opslaat in je batterij en later op de dag gebruikt wanneer de zon weg is. Reken op 1000-1200 euro besparing per jaar.
Voeg je daar een dynamisch energiecontract en een Energie Management Systeem (EMS) aan toe, dan bespaar je ongeveer 3/3 op je elektriciteitsfactuur, omdat je die laatste 1/3 deel in de zomer overdag opslaat in je batterij en ‘s avonds verkoopt aan de hoogste prijzen. In de winter gebruik je die credits om je de batterij op te laden tegen de laagste prijzen van de dag. Reken op 1500-1800 euro besparing per jaar.
Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan
Hoe werkt een thuisbatterij?
Je zonnepanelen wekken gelijkstroom op. En batterijen kunnen alleen gelijkstroom opslaan. Daarom bestaan er hybride-omvormers waar zowel de panelen als de batterijen op aangesloten worden. De gelijkstroom kan dan linea recta, zonder omzetverlies, de batterij in. Wanneer de batterij ontladen wordt, als er stroom nodig is in huis of naar het net moet, dan wordt deze door de omvormer omgezet naar wisselstroom.
Als je al zonnepanelen hebt, dan kan het zijn dat je bestaande omvormer vervangen moet worden. Dat moet sowieso na 10 tot 12 jaar gebeuren. In sommige gevallen kan er ook een aparte omvormer voor je batterij naast geplaatst worden.
De beste batterijen zijn lithium-ijzerfosfaat batterijen. Er zit geen kobalt in en ook geen nickel. Hierdoor zijn ze milieuvriendelijker, makkelijker te recyclen en gaan ze ook veel langer mee. Omdat lithium-ijzerfosfaat een stabiele chemische verhouding heeft, is dit ook een hele veilige batterij.
Een batterij mag maar 90% ontladen worden. Zo gaat de batterij langer mee.
Batterijen zijn stapelbaar
Net zoals je meerdere batterijen in een zaklamp kunt steken, zijn ook thuisbatterijen met elkaar te verbinden tot een geheel.
Zo kun je bijvoorbeeld met 5 of 10 KW beginnen en de resultaten ervan eens een heel jaar bekijken. Mocht het nodig zijn kun je dan een extra batterij erbij laten plaatsen zonder dat er aan je aansluitingen iets hoeft te veranderen.
Sommige merken stapelen per 3.5 KW en andere per 5 KW.
Noodstroom-voorziening / backup
Ons elektriciteitsnet komt door de energietransitie steeds meer onder druk te staan. De overheid doet er heel luchtig over, maar de kans op stroomuitval die langer duurt dan een paar minuten wordt eerder groter dan kleiner.
Om een thuisbatterij als noodstroomvoorziening / backup te kunnen gebruiken, moet deze voorzien zijn van een speciale switch. Bij sommige merken moet je die er los bij kopen en bij sommige merken zit deze functie ingebouwd.
Terugverdientijd en Return on Investment
Zoals altijd is de terugverdientijd afhankelijk van een aantal factoren, maar om een idee te geven: tussen de 6 en de 10 jaar.
Maar je kunt het ook anders zien: als je het aankoopbedrag van je batterijen op je spaarrekening laat staan levert je dat ongeveer 1,6% rente op. Als je dat bedrag investeert in batterijen levert het je meer dan 10% rendement op.
Maar er is nog iets waar je over na kunt denken…
De kosten van niets doen
Historisch gezien zijn de elektriciteitsprijzen over de afgelopen decennia met gemiddeld 4-5 procent per jaar omhoog gegaan. En dan hebben we het nog niet over de extreme prijsstijgingen tijdens de energiecrisis van een tijdje terug.
Als je nu 1000 euro per jaar aan elektra betaalt, dan is dat over 10 jaar 1550 euro per jaar en over 20 jaar 2527 euro per jaar.
Door nu te investeren in batterijen heb je nooit meer een verhoging van je elektriciteitsfactuur.
Net als een schuldsaldo-verzekering
Veel mensen nemen een schuldsaldo-verzekering bij hun hypotheek om ervoor te zorgen dat bij overlijden de langst levende toch in het huis kan blijven wonen met slechts één salaris of pensioen.
Om diezelfde reden kopen mensen nu thuisbatterijen, om te zorgen dat de langst levende geen steeds zwaarder wordende maandlasten moet betalen van één inkomen. En het mooie is dat je er zelfs bij leven al van kunt genieten.
Geld verdienen met…
Netstabilisatie, loadbalancing en congestiemanagement. Het zijn verschillende termen die technisch gezien ook verschillende betekenissen hebben, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: het helpt om het energienetwerk in balans te houden. En dat is een hele kunst. Huiseigenaren die hun thuisbatterij hiervoor beschikbaar stellen kunnen relatief grote beloningen krijgen hiervoor. Dit zijn veel grotere beloningen per KWh dan de verschillen tussen de hoge en lage dynamische energieprijzen. Uiteraard heb je hier zelf geen omkijken naar. Het Energie Management Systeem regelt dit allemaal voor je. Als je dat wil.
Nu al doen of nog even wachten?
Sommige mensen speculeren erop dat de prijzen van batterijen nog verder gaan dalen. En ze hebben gelijk. Toch is de grootste prijsdaling al gebeurd in 2022 en 2023. Toen daalden de prijzen met bijna 40%. De komende jaren zullen prijzen wellicht nog enkele procenten dalen. Maar dat weegt niet op tegen de besparingen die je in dezelfde tijd kunt realiseren.
Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan
Onze thuisbatterij-merken
Details, maar niet onbelangrijk
- Thuisbatterijen kunnen zowel op 1 fase als op 3 fase aangesloten worden.
- De ontlaad diepte is belangrijk: als het even kan wil je 90% diep kunnen ontladen
- De garantie is vaak 10 jaar of een aantal laadcycli.
- 8.000-10.000 laadcycli geeft een levensduur van 22 tot 27 jaar
- De snelheid van laden en ontladen hangt af van de omvormer – die is de bottleneck – maar ook van de kwaliteit van de batterij. Een batterij van 1C kan zichzelf helemaal laden of ontladen in een uur. Een batterij van 0.5C doet daar 2 uur over. Dit is belangrijk als je van de ideale dynamische prijzen gebruik wilt maken.